Mellan Värmdöleden, Gäddvikens vatten och höghusen i Nacka ligger denna somriga oas. Små röda trästugor med vita knutar, grönskande träd och en båthamn på andra sidan sjön stärker känslan av att man är långt ute på landet och inte fåtal kilometer från betongklädda höghuskomplex, avgasbolmande motorvägar och industriområden. Bortsett från några företagsbyggnader på andra sidan vattnet ser det verkligen ut som om man är ute på ett mysigt landställe. I dag råkade det dessutom vara Svinderviksdagen. Här fick besökare chansen att uppleva 1700-talet för en dag och möta herrskapsfolk och pigor.

Svindersvik_Stugor

Svinderviks brygghus: Väldigt litet men mysigt fik med uteservering vid vattnet. Idag, då det var Svinderviksdagen, fanns det även ett minifik ute på den intilliggande tomten.

Svindersvik är för litet för att kallas slott eller herrgård. Huvudbyggnaden ritades under 1740-talet som sommarnöje åt en förmögen familj. Familjen roddes ut från Stockholm för att tillbringa sommaren här. 1780 såldes egendomen och efter flertalet ägarbyten kom sidenfabriken K.A Almgren Svindersvik att köpa området. Under 1940-talet överläts Svindersvik till Nordiska museet, vilket är en stark bidragande anledning till att det än idag är i så gott skick. Jag älskar att upptäcka riktigt mysiga sommarsmultron som man inte trodde existerade. Helt klart värt ett besök om du ändå har vägarna förbi.

Svinderviks brygghus är öppet tors-sön mellan kl 12 – 16.

Svindersvik_fik

Kaffe 25 kronor och kakan mellan 15 och 25 kronor.

Betyg:

GD Star Rating
loading…